Projekti

U čarobni svijet mašte, zajedno sa zabavna tri praščića i strašnim vukom, ušetala su djeca jasličke mješovite skupine „Balončići“. Djeca i odgojitelji najprije su interpretativno pročitala priča „Tri praščića“. Djeca su priču pažljivo slušala, a potom su prionula na uprizorenje priče. U kazalištu lutaka, mogli su priču prikazivati pomoću štapnih lutaka, u čemu su svi uživali. Kako bi se djecu još više potaknulo na prepričavanje priče i razvoj komunikacije, izrađena je i stolna maketa sa scenama iz priče. U izradi makete, pomogla su im velika djeca iz starije mješovite skupine „Duge“. Uz čitanje i dramatizaciju priče, djeca su također uživala u pjesmici „Tko se boji vuka još?“

Proljeće je doba godine u kojem se biljke krenu zeleniti, a cvijeće cvasti. To su odlučila vidjeti i djeca starije mješovite skupine „Duge“. Oni su tako, u suradnji s roditeljima, prikupili sjemenje graha i pretvorili svoju sobu dnevnog boravka u mali rasadnik u kojemu je svako dijete posadilo svoj grah. Promatrali su zemlju, brinuli se za svoje sjemenke te uočavali i bilježili sve promjene. Tako su dočekali i nicanje stabljika graha. Željno iščekivano nicanje graha, iskorišteno je kao poticaj za čitanje priče „Janko i čarobni grah“.

Travanj je veoma važan mjesec za sve naše male čitače i slušače. Baš u tom mjesecu obilježavamo mnoge značajne datume kao što su Međunarodni dan dječje knjige (2.travnja), Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige (23. travnja). Uz to što smo otvorili Bolnicu za slikovnice i uredili sve naše oštećene slikovnice, u travnju smo puno slikovnica pročitali i posudili.

Da Crvenkapica nije samo bajka za malene, pokazala su djeca iz skupine Sovice koja su se imala priliku upoznati s dvije verzije bajke Crvenkapica. Uz onu dobru, staru „Crvenkapicu“ Braće Grimm, u skupinu je došla i slikovnica „Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?“ čiji je autor Steve Smallman.

Povodom Dan hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetski dan knjige (23. travnja) u mjesecu travnju već se tradicionalno obilježava Noć knjige. Cilj ovog projekta je potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjiga. U obilježavanje Noći knjige, ove se godine uključio i Dječji vrtić Bambi Sunja.

Sredinom ožujka konačno je svoja vrata otvorila Bambijeva čitaonica. S posuđivanjem i čitanjem radosno su krenula djeca i roditelji skupina Sovice i Duge. U mjesecu ožujku su ukupno posuđene čak 63 slikovnice. Djeca iz skupine Sovice zajedno su posudila 39 slikovnica, dok su Duge zajedničkim snagama posudile 24 slikovnice.

Uoči Svjetskog dana pripovijedanja bajki koji se obilježava 26. veljače, ali i fašnika, djeci mješovite jasličke skupine „Balončići“ odlučili smo približiti bajku „Crvenkapica“. Najprije smo s djecom pročitali slikovnicu „Crvenkapica“ te razgovarali o bajci i slikama u slikovnici. Djeca su potom „Crvenkapicu“ imala priliku istražiti i pročitati u obliku slikopriče koja je postavljena pokraj kazališta lutaka. Pomoću priče u slikama, sva su se djeca mogla podsjetiti priče i prepričati je drugima. Tako je poticano aktivno slušanje te razvoj govora, komunikacije i pamćenja.

Uređenje čitaonice

Ovog mjeseca, u sklopu početka projekta „Dječji čitateljski kutić“ u našem je dječjem vrtiću i službeno otvorena „Bambijeva čitaonica“. Kao najbolje i najvidljivije mjesto za čitaonicu, odlučili smo odabrati mjesto koje sva djeca i roditelji posjećuju nekoliko puta u danu – hodnik i garderobu. Tako smo dodatno uljepšali naš hodnik i prozore, ali i potaknuli sve koji ulaze u vrtić na razmišljanje o čitanju i slikovnicama.

Dječji vrtić Bambi Sunja

Matije Gupca 24, 44210 Sunja
telefon: 044/833-163
e-pošta: vrtic.bambi@sunja.hr
info.dvbambisunja@gmail.com
OIB:41698901912
MB: 0139449

bambi podnozje