Projekti

Janko i čarobni grah

Proljeće je doba godine u kojem se biljke krenu zeleniti, a cvijeće cvasti. To su odlučila vidjeti i djeca starije mješovite skupine „Duge“. Oni su tako, u suradnji s roditeljima, prikupili sjemenje graha i pretvorili svoju sobu dnevnog boravka u mali rasadnik u kojemu je svako dijete posadilo svoj grah. Promatrali su zemlju, brinuli se za svoje sjemenke te uočavali i bilježili sve promjene. Tako su dočekali i nicanje stabljika graha. Željno iščekivano nicanje graha, iskorišteno je kao poticaj za čitanje priče „Janko i čarobni grah“.

Čitanje priče potaknulo ih je na dramatizaciju. Stoga su djevojčice zafrkale rukave i prionule izradi kulisa. Izrađene kulise smještene su u kazalište lutaka u kojem su djeca potom mogla samostalno uprizoriti priču „Janko i čarobni grah“. Životopisni likovi i događaji iz priče poslužili su i kao poticaj za likovnu aktivnost – crtanje omiljenih prizora iz priče flomasterima.

Sve to vrijeme, posađeni grah vrijedno je rastao. Rast graha iskorišten je kao poticaj za razvoj matematičke i prirodoslovne kompetencije. Promatrali su se uvjeti i tijek razvoja i rasta stabljike graha. Djeca su također redovito mjerila visinu svojih stabljika graha te izmjerene visine bilježila. Sadnja i rast graha tako su poslužili kao prilika razvoj pojmova veće i manje tako što su djeca uspoređivala visinu konkretnih stabljika graha, ali i utvrđivala koji su zapisani brojevi veći, a koji manji.

Cijela ova priča zaokružena je presađivanjem našeg „čarobnog graha“ u vrtićki povrtnjak. U suradnji s roditeljima, prikupljeni su kolčići te je grah povezan kako bi mogao rasti što više u visinu. Hoće li i naš biti visok kao Jankov, vidjet ćemo s vremenom.

Dječji vrtić Bambi Sunja

Matije Gupca 24, 44210 Sunja
telefon: 044/833-163
e-pošta: vrtic.bambi@sunja.hr
info.dvbambisunja@gmail.com
OIB:41698901912
MB: 0139449

bambi podnozje