Projekti

Bambijeva čitaonica

Uređenje čitaonice

Ovog mjeseca, u sklopu početka projekta „Dječji čitateljski kutić“ u našem je dječjem vrtiću i službeno otvorena „Bambijeva čitaonica“. Kao najbolje i najvidljivije mjesto za čitaonicu, odlučili smo odabrati mjesto koje sva djeca i roditelji posjećuju nekoliko puta u danu – hodnik i garderobu. Tako smo dodatno uljepšali naš hodnik i prozore, ali i potaknuli sve koji ulaze u vrtić na razmišljanje o čitanju i slikovnicama.Pri otvaranju čitaonice, jako nam je važno bilo dobro iskoristiti i urediti prostor, ali i stvoriti dobar ugođaj za čitanje i posuđivanje slikovnica. Tako nam se prozore došetao jedan krasan Bambi te se sa svojim brojnim životinjskim prijateljima ugodno smjestio među drveće i cvijeće. U čitaonicu su također smješteni stol, stolice i klupice kako bi se djeca imala gdje sjesti i prolistati slikovnice.

Priprema knjiga, polica i kartica

Kako bi sve što više podsjećalo na „pravu knjižnicu i čitaonicu“, odlučili smo se svaku knjigu obilježiti te za svaku knjigu izraditi pripadajuću karticu. Pri tome su nam puno pomogle vrijedne ruke djece iz skupina „Duge“ i „Sovice“.

A kada su sve knjige, bile pripremljene, predškolke u skupini „Duge“, pomogle su nam rasporediti ih i složiti na police.

Kako bismo potaknuli djecu na posuđivanje knjiga, za svako je dijete izrađena njegova službena kartica. Kartice su djecu veoma motivirale te su već prvi dan posuđene i prve knjige. Jedva čekamo vidjeti koje će se knjige najviše posuđivati i tko će biti naši čitatelji godine. :)

Dodatni sadržaji

Možda i najbolju preporuku i reklamu u našoj čitaonici dobio je serijal slikovnica „Medo Tobi“ za kojega je izrađen poseban putokaz. Na vrhu putokaza našao se, naravno, jedan veliki medo Tobi.

Kako bi se dodatno promicalo čitanje, po uzoru na kampanju „Čitaj mi“ izrađen je metar na kojem su uz visinu i dob djeteta otisnute informacije o mogućnosti poticanja čitalačkih i jezičnih kompetencija djeteta. Djecu je metar zainteresirao pa su se mnogi odlučili i izmjeriti. Za roditelje su također pripremljeni i prigodni letci.

„Ovo je baš kao prava knjižnica!“
Tako je formiranje i početno uređenje „Bambijeve čitaonice“ privedeno kraju. Iako ćemo s veseljem u tjednima koji dolaze nastaviti u nju dodavati prigodne sadržaje.

Prve reakcije djece i roditelja bile su izrazito pozitivne, a neki su primijetili da je naša knjižnica baš poput prave knjižnice. No ipak su nam najbolji znak sama djeca koju možemo vidjeti da svakodnevno listaju, čitaju i posuđuju knjige. Nadamo se da će se tako i nastaviti. :)

Dječji vrtić Bambi Sunja

Matije Gupca 24, 44210 Sunja
telefon: 044/833-163
e-pošta: vrtic.bambi@sunja.hr
info.dvbambisunja@gmail.com
OIB:41698901912
MB: 0139449

bambi podnozje