Projekti

Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?

Da Crvenkapica nije samo bajka za malene, pokazala su djeca iz skupine Sovice koja su se imala priliku upoznati s dvije verzije bajke Crvenkapica. Uz onu dobru, staru „Crvenkapicu“ Braće Grimm, u skupinu je došla i slikovnica „Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?“ čiji je autor Steve Smallman.


Nakon što su pročitali slikovnicu „Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice“, djeca su brzo sama zaključila da je u ovoj verziji slikovnice nešto drugačije. Djeca su zaključila da to nije ispravna priča te se jedan dječak počeo se ljutiti govoreći: „To nije tako!“ jer ovdje zec nije dobar.
Kako bismo bolje razumijeli priču i utvrdili gradivo, slikovnicu smo ponovno pročitali i sljedeći dan. Potom smo uzeli pop-up slikovnicu „Crvenkapica“ Braće Grimm i iskoristili je za poticaj da djeca iz skupine uz slike samostalno prepričaju bajku. Tako smo poticali djecu da prepričavaju priču i razvijaju rječnik i gramatiku.
Različite verzije iste slikovnice također su se iskoristile za poticaj za raspravu o osobinama likova. Djecu se poticalo na kritičko razmišljanje o osobinama likova, posebica vuka i zeca. Razgovarajući o slikovnici „Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?“, jedan je dječak rekao da je zec zločest jer je ukrao juhu, a neki su primijetili da je također ukrao i nakit. Na kraju su zaključili i da je u ovoj priči vuk taj koji je dobar.
Na kraju je organizirano glasanje kako bi se utvrdilo koja se slikovnica djeci više svidjela. Time smo djecu htjeli potkanuti na iznošenje i argumentiranje svojih mišljenja. Iako je većina djece rekla da im se više svidjela „Crvenkapica“ Braće Grimm zato što im je zanimljivija te zato što su im slike ljepše, bilo je i onih koji se nisu složili. Dvojica dječaka rekla su da im se više svidjela slikovnica „Tko je dobar, a tko ne, Crvenkapice?“ zato što im je bilo zanimljivo to što je zec ispao lopov. Tako je s većinom glasova, demokratski pobijedila „Crvenkapica“ Braće Grimm.

Dječji vrtić Bambi Sunja

Matije Gupca 24, 44210 Sunja
telefon: 044/833-163
e-pošta: vrtic.bambi@sunja.hr
info.dvbambisunja@gmail.com
OIB:41698901912
MB: 0139449

bambi podnozje